top of page

BAHIA

Rio de Janeiro on harvinainen kaupunki jopa koko maapallon mittakaavassa. Kaupunkia joka on rakennettu meren, vuorten ja sademetsän väliin ei turhaan kutsuta lempinimellä cidade maravilhosa eli ihana kaupunki.

Riosta löytyy jokaiselle jotakin. 

Maailmankuulut rannat Copacabana ja Ipanema tarjoavat rantalomaa kaipaaville täydelliset puitteet hieno hiekkaisineen rantoineen.

Image by Jeferson Santu

Rio de Janeiro on harvinainen kaupunki jopa koko maapallon mittakaavassa. Kaupunkia joka on rakennettu meren, vuorten ja sademetsän väliin ei turhaan kutsuta lempinimellä cidade maravilhosa eli ihana kaupunki.

Riosta löytyy jokaiselle jotakin. 

Maailmankuulut rannat Copacabana ja Ipanema tarjoavat rantalomaa kaipaaville täydelliset puitteet hieno hiekkaisineen rantoineen.

 

Tunnettujen turistikohteiden kuten Sokeritoppavuoren ja Corcovadon eli Kristuspatsaan lisäksi Rio tarjoaa monenmoista tutkittavaa ja ihmeteltävää.

 

Voit käydä esimerkiksi katsomassa jalkapalloa maailmankuululla Maracanan stadionilla paikallisten joukkueiden pelissä todella intohimoisten kannattajien kanssa. Se on upea kokemus, jopa silloin vaikka ei olisi jalkapallon suuri ystävä. Lipunhinnat eivät suomalaisittain päätä huimaa. Matsiin pääsee noin 5-15 euron hinnalla, riippuen minkälaisen paikan katsomosta ostaa. Rion neljä suurinta jalkapalloseuraa ( Flamengo, Fluminense, Vasco da Gama ja Botafogo ) ovat kaikki menestyneitä Brasilian suurseuroja ja niiden peleissä käy jatkuvasti tuhansia ihmisiä.

 

Lagoa Rodrigo de Freitas, paremmin tunnettu nimellä Lagoa eli järvi tarjoaa henkeäsalpaavan järvi-ja vuorimaiseman yhdistelmän keskellä Rion kaupunkia ja se on varsinkin paikallisten lenkkeilijöiden ja pyöräilijöiden suosiossa.

 

Rio on kuuluisa myös musiikistaan. Kaupungista löytyy lukuisia sambaan ja bossa novaan erikoistuneita ravintoloita, baareja ja yökerhoja. Lisäksi eri puolilla kaupunkia olevat sambakoulut tarjoavat lauantaisin myös turisteille nähdä ja kuulla upeaa sambamusisointia suhteellisen edullisella pääsylipun hinnalla.

Parhaiten kyseisten musiikkityylien äänimaailmaan pääsee Lapassa, joka on Rion ilta-ja yöelämän keskus. Varsinkin viikonloppuisin Lapa täyttyy sekä paikallisista että turisteista ja katukulttuuria voi aistia sanan todellisessa merkityksessä alueen lukuisissa baareissa, yökerhoissa ja kaduilla.

Santa Teresan kaupunginosa taas tarjoaa upeaa yhdistelmää boheemista taiteilijatunnelmasta lisättynä henkeäsalpaaviin maisemiin. Isolle kukkulalle rakennetulta alueelta löytyy paljon laadukkaita ravintoloita ja baareja sekä raitiovaunulinja joka kulkee alueen läpi.

Alue on valittu vuosien mittaan lukuisissa äänestyksissä yhdeksi uniikeimmista asuinalueista maailmassa.

 

Rio on tunnettu myös lukuisista faveloistaan eli materiaalisesti köyhistä asuinalueista. Osa faveloista on turvalllisia ja niihin on perustettu esimerkiksi lukuisia baareja ja ravintoloita. Faveloihin ei kuitenkaan kannata lähteä yksin harhailemaan vaan on hyvä selvittää mitkä favelat ovat turvallisia ja miten niissä kuuluu liikkua ja käyttäytyä.

 

Liikkuminen Riossa on edullista ja suhteellisen vaivatonta. Yleiset kulkuneuvot  ovat Suomen mittakaavassa halpoja;takseja on paljon ja niitä saa lähes aina jopa lennosta, metro kulkee kaupungin ydinalueiden läpi ja bussiyhteydet ovat laajat.

 

Ruokakulttuuri on Riossa hyvin moninaista;

Lounasaikaan hyvin suosittua on mennä niin sanottuihin kiloravintoloihin, joissa voit itse määritellä annoksen koon ja koostumuksen lukuisista esillä olevista ruokavaihtoehdoista. Kiloravintoloissa hinta määräytyy lautasen painon mukaan.   

Churrascariat taas ovat tietynlaisia grillaukseen erikoistuneita ravintoloita. Niissä käytetään usein niin sanottua rodizio-menetelmää eli tarjoilijat tuovat pöytiin erilaisia liharuokia, joista asiakas valitsee itselleen sopivan kokoisia paloja. 

Myös erilaiset kalaruoat ovat suosittuja.

Perinteiseen Rio-lautaseen voisi mainita kuuluvan riisiä, mustapapukastiketta eli Feijoadaa ( Brasilian kansallisruoka ), maniokkijauhetta, erilaisia lihoja kuten picanhaa (naudan peräosa ) ja kanaa sekä viinietikkakastiketta. 

Yleisesti ottaen ravintoloissa syöminen on halvempaa kuin Suomessa. 

 

Riolaiset ihmiset eli cariocat ovat lähtökohtaisesti iloisia, sosiaalisia ja auttavaisia.

Englannin kielen taito on paikallisilla yleisesti aika heikkoa ja esimerkiksi palveluammateissa olevat eivät puhu englantia juuri ollenkaan. Tämä on hyvä tiedostaa.

 

Rahaa saa nostettua kätevästi pankeissa olevista pankkiautomaateista ja korttimaksu on myös yleistynyt Riossa kovaa vauhtia.

 

 

Sukella siis syvälle Rion ytimeen ja koe unohtumattomia elämyksiä Cidade Maravilhosassa eli Ihanassa Kaupungissa :)

Image by Cleverson Magalhães

SEURAAVAT MATKAMME BAHIAAN:
 
Terra Bahia                                                         MAALISKUU 2024



 

Image by Matheus Seiji Goto
bottom of page